Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Блогрол
1. Виртуална духовна библиотека
2. Сайт на в-к "Лечител"
3. Природна медицина-сайтът на д-р Пашкулев
4. Бъди щастлив
5. Радиестезия, хомеопатия, пирамиди
6. Всичко за билките-първа част
7. Всичко за билките-втора част
8. Всичко за билките-трета част
9. Всичко за билките-четвърта част
10. Полезни съвети
11. Сайт с Художествени снимки от Карибите и Канада.
12. Сборен постинг на снимки от други държави-проект на Петя
13. снимки от Родопите-2 част-проект ня Джулия Бел
14. България в снимки-проект на julia13
15. Снимки от Пирин-проект на Джулия Бел
16. Какво сме дали на света
17. Снимки на планини в България-първа част-проект на Джулия Бел
18. Снимки от Рила-проект на Джулия Бел
19. снимки от планини в България-2 част-проект на Джулия Бел
20. снимки от градове и села в БГ-проект на Джулия Бел
21. Снимки от църкви и манастири в България, проект на Джулия Бел
22. Снимки от Родопите-проект на Джулия Бел
23. Снимки от света-мои постинги
24. Снимки от планини в България-проект на Джулия Бел-трета част
25. Снимки от градове и села-втора част-проект на Джулия Бел
26. Притча за скорпионите
27. Билколечение
28. билкосъбиране
Постинг
18.02.2021 17:52 - Билки, наименованията на които започват с буквата К-трета част.
Автор: kasnaprolet9999 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 5789 Коментари: 4 Гласове:
9

Последна промяна: 18.02.2021 18:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Зимата вече е към края си, кокичета растат на много места.В предният постинг ви запознах с видовете от този род и това, че горските са забранени за бране, но затова пък в градините има много. Направихте ли си спиртни извлеци от тях? Аз си направих за първи път със 70 броя цветове от грациозно кокиче, които залях със 700 мл. силна домашна ракия.Оказа се, че в нашата група много хора си лекуват болежките с такъв извлек, престоял на тъмно 40 дена, мажат пият по глътка и така. Интернет е пълен с различни рецепти от този вид, някои слагат само с цветове от елвезиеви или блатни кокичета, други целите стръкове с листата, прибавят и по няколко дафинови листа за усилване на ефекта.

image

Днес ще ви покажа трета и последна част от билките, започващи с буквата К, които аз и членовете на билковата ни група във фейса "Тайната на билките" сме снимали. Казвала съм и друг път, че там взаимно се учиме да ги разпознаваме и да си правим лечебни продукти с тях, които използваме според случая-профилактика или лечение. Информацията за лечебните им свойства за съм взела от професионални ботанически сайтове като Фрамър, Билки.бг, Здраве.бг и др., но на места в коментарите към снимките има споделен опит от мен и членове на групата. Тук само маркирам част от нея, но който има интерес е добре да прегледа този албум в групата ни, която е публична. Намира се в секция „Албуми“, където са и останалите, които съм оформила по азбучен ред.

image 

1.Копър бодлив скален, Бодлив порезник (Seseli rigidum Waldst. & Kit.) В ЗЛР е под името Порезник бодлив.

Снимка: Дарина Пейкова

Бодливият порезник е многогодишно тревисто растение. Стъблата високи от 10 до 100 cm. Сложните сеници са с 5 до 25 главни лъчи, с обвивка от едно ципесто листче или липсва. Стеблата са влакнести. Сенниците с обвивка от 7 до 13 листчета, сраснали дисковидно в основата. Цъфти юли-август.Отличава се от близките видове по наличието на власинки по стъблото и дисковидно срасналите листчета на сенника.

https://bgflora.net/families/apiaceae/seseli/seseli_rigidum/seseli_rigidum.html?fbclid=IwAR2bnMsD8_yJbhjZS1ChRHgIFJbt8wSm_Aeesgxb-cxvszL25tpIZ1kscRs

Екстракти от всички части на растението показват добра инхибиторна активност срещу бактериите Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus и гъбичките Candida albicans и Aspergillus niger, но от коренът е наи-силна.

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0731708515001922?fbclid=IwAR12UfPpDd05bsZTQaH8iHa_txgVlGEiBEIv1BXyKG6pAY3iYL2FJOikhDQ

Антиоксидантна и антимикробната активност, общото фенолно съдържание и концентрацията на флавоноидите на Seseli rigidum Waldst. et Kit. бяха оценени високо от учените. Пет различни екстракта от надземните части на растенията са получени чрез екстракция с дестилирана вода, метанол, ацетон, етилацетат и петролев етер.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26616372/

image

 

2. Копър обикновен (Anethum graveolens), семейство Сенникоцветни (Umbelliferae).

Снимка: Петър Козарев

Копърът е едногодишна билка, достигаща до 2 метра височина. Растението има вретеновиден корен. Стъблото му е кухо, набраздено, с белезникави или зелени ивички. Листата са разположени последователно, сложно пересто нарязани. Цветовете са събрани в съцветия сенник и оцветени в светло жълто.

Копърът е познат още на Хипократ с лечебните си качества, като той го е използвал за дезинфекция на устата.Растението съдържа фитоестрогени, с което помага за регулацията на менструацията, намалява симптомите при предменструален синдром и менопауза. Билката действа като афродизиак и на двата пола. Копърът значително намалява риска от развитие на инсулт и сърдечен удар, благодарение на съдържащия се в него на калий. Корените на копъра предотвратява риска от рак на дебелото черво.

запарка от плодове копър - 1 лъжичка леко счукани плодове се заливат с 500 мл, вряла вода. Престоява така 1 час и се пие по една чаена чаша по 4 пъти на ден преди ядене. Използва се за укрепване стените на съдовете и при хипертония

извлек при невроза - прави смес от две чаени лъжици мед, една чаена лъжица семе от копър и една супена лъжица корен от валериана. Залива се с три лира вряла вода. Престоява едно денонощие и се приема по две супени лъжици вечер преди лягане и сутрин на гладно.

запарка от копър - една супена лъжица копър се залива с 500 мл. вряла вода, престоява 30 минути. Пие се три пъти преди хранене. Препоръчителна е при костни и ставни заболявания.

отвара от копър - 1 супена лъжица копър се залива с две чаени чаши вода. Затваря се плътно и се вари около 5 мин. Приема се по кафена чашка на гладно три пъти дневно. Действа благоприятно на бронхиалната астма.

настройка от съцветия копър - при остър пристъп на мигрена се киснат 1 супена лъжица съцветия на копър в половин чаша гореща вода. Приема се на няколко пъти за един ден.

Още за Копър (Anethum graveolens) | Ботаника от Framar.bg: https://medpedia.framar.bg/%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D1%8A%D1%80

 

Заедно с мащерката и копривата, стотици години копърът е бил почитан от англосаксонците като свещена билка за облекчаването на редица здравословни проблеми поради многобройните си ползи за човешкия организъм .За много култури копърът символизира дълголетие и сила. Конкретно семената му се ползват за лечение на проблеми по цялото тяло. Те се събират, когато цветовете на растението придобият кафеникав цвят.Те съдържат многобройни флавоноидни антиоксиданти като кемпферол и кверцетин. Тези съединения действат като мощни антиоксиданти, като премахват вредните свободни радикали от тялото по този начин се предлагат защита от рак, инфекции, стареене и дегенеративни заболявания на нервната система.Семената от копър са концентриран източник на минерали като мед, желязо, калций, калий, манган, селен, цинк и магнезий.
Прочети още на: Семена от копър – за дълголетие и сила | Puls.bg - https://www.puls.bg/bio-produkti-c-41/semena-ot-kopr-za-dlgoletie-i-sila-n-20850

image

3.Кориандър (Coriandrum sativum)

Снимка: Минчо Даймов

Родината на кориандъра е Мала Азия. Отглежда се в цяла Европа, Азия и Северна Африка. У нас естествено разпространен е в следните фитогеографски райони: Източни Родопи и Знеполски район. Култивира се на много места в страната, особено в Бургаска и Сливенска област.
Той е едногодишно растение с изправено стъбло, което достига до 70 см височина. Горните листа са 2-3 пъти пересто насечени с тънки линейни дялове. Долните листа са сложни, перести, със закръглени или яйцевидни листчета. Цветовете събрани в сложни сенници Венчелистчета са 5, бели или розови, външните венчелистчета на крайните цветове 3-4 mm дълги, по-дълги от вътрешните.

Във фармацевтиката се използват плодовете (семената)на корианъдра в сушено и пресно състояние. От пресните семена на кориандъра се получава етерично масло (Oleum Coriandri), главните съставни части на което са кориандролът и пиненът. Свежите листа на кориандъра се използват като подправка на салати и предястия с месо. Листата му са богати на витамин С, каротиноиди, захари.

Действие: Антибактериално, противогъбично, спазмолитично, газогонно, засилва лактацията при кърмачки, отхрачващо, антисептично, тонизиращо и диуретично.Последните изследвания показват, че кориандърът има и инсулино-подобни свойства и може да бъде полезен при лечение на някои форми на диабет, тъй като помага за контролиране нивото на кръвната захар. Етеричното масло премахва умората и чувството на нервност и има антисептично, болкоуспокояващо и загряващо действие, поради което се употребява външно в терапията на ревматизъм и артрит.

Тук съм писала за него:

http://kasnaprolet9999.blog.bg/drugi/2012/01/09/koriandyr-svryh-oryjie-za-izchistvane-na-vsichki-toksini-i-o.879861

image

 4.Кострец градински (Sonchus oleraceus L.), род Sonchus.

Снимка: Иваничка Стоянова

Това е растение космополит, оцеляващо и нагаждащо се към всякакви почви и условия, достига на височина до 1 м.Корените, стъблата и листата съдържат млечен сок. Част от листата са разположени в основата на стъблото под формата на розетка. При листата има голямо разнообразие във формата им, най-често те са по-дълги, отколкото широки, нарязани са на дялове, като отделните дялове са криловидно назъбени. Цветът на листата отгоре е тъмнозелен, лъскав, отдолу е по-светло зелен. Цветовете са жълти на цвят, събрани в съцветия.

В древногръцките легенди се разказва, че Тезей преди да тръгне да се бие с минотавъра на остров Крит, поискал да изяде една порция салата от градински кострец (зохос на гръцки). За хранителни цели се използват главно листата. С млади листа се приготвят салати, супи, борш и др. За отстраняване на горчивината те се бланшират, варят или се накисват във воден разтвор на сол за 25-30 минути. За храна се използват и корените. Варени, те придобиват приятен вкус и аромат.

В листата на градинския кострец се съдържат значително количество хранителни вещества): белтъци – 28% – към суха маса, въглехидрати – 45%, мазнини – 6%. Съдържат се и биологичноактивни вещества – витамин С, витамин А, витамин В1, витамина В2, ненаситени мастни киселини, органични киселини (винена киселина, ябълчена киселина), микроелементи (калций, желязо, фосфор), холин, горчиви вещества, алкалоиди и др.

Лечебни качества. Градинският кострец се използва от народната медицина в няколко специални случаи главно като настойка: за лечение на възпалителни процеси, при болки в гърдите, при простуда, при чернодробни колики и храчене на кръв, при подагра, асцит и за освобождаване от глисти. Със свежи листа на кострец се лекуват порезни и разкъсни рани, рани с обилно кръвотечение, рани от продължително залежаване, фурункули и др. При раните, не само се ускорява процеса на заздравяване, но се изключва и риска от възпаление на раната, тъй като кострецът има и бактерицидно действие. Настойки и чай от листа на градински кострец се прилагат при захарен диабет, тъй като кострецът понижават захарта в кръвта.

http://www.zdravnitza.com/a.php/nav/news/s/s/news_id/7381

Лечебните свойства на растението са били известни още от древни времена. Още Теофраст съобщава за лечебното растение „сонхос“. Освен микроелементи и витамини, растението съдържа и една субстанция наречена „скополитин“, която притежава антивъзпалително действие. Растението е кръвотворно и подобрява действието на черния дроб. Сокът на растението се е използвал за лекуване на диария. Млечния латекс от листните дръжки се използва за лекуването на кондиломи. Има показания, че растението притежава антираково действие. Сочното стъбло е едно мощно очистително средство, което обезводнява чревните стени. Стъблото му се е използвало за отказване от зависимостта от опиум. Листата се прилагат под формата на лапи за възпалителни отоци. Настойката от листата и корените се използва за понижаване на температурата и като тонизатор. Растението има интензивно антиоксидантно, антибактериално, антираково, антивъзпалително, антидиабетно и обезболяващо действие.

https://forum.zelena-prolet.com/viewtopic.php?f=36&t=970

image

5. Кострец полски (Sonchus arvensis L)

Снимка: Дико Илиев

Той е многогодишно тревисто растение с добре развито коренище и кухо изправено и разклонено стъбло, високо от 60 до 200 см.

Листата му са лировидни, с по няколко триъгълни, извити назад делчета. Ръбът на делчетата е остро и дребно назъбен. Разположените в долната част на стъблото листа са с дръжки, а в горната част са приседнали. В края на пролетта по стъблата на полския кострец се развиват групи от още неразтворени кошнички, които образуват съцветие, наподобяващо метлица. Дръжките на отделните кошнички и техните обвивни листчета са покрити с жлезисти власинки. Настъпят ли топлите юнски дни, едно след друго съцветията започват да се разтварят и това трае до началото на септември.

Листата съдържат вит.С, холин, винена киселина, алкалоиди, каротин, протеин, мазнини и др.

От младите листа и обелените стъбла се приготвят салати, гарнитури, супи и пюрета.За премахване на горчивината се киснат в солен разтвор 30 - 40 минути.За зимата се изсушават или консервират. Същото приложение имат и бодливият кострец / S. asper L. / , разпространен в цялата страна, градинският кострец / S. oleraceus L. / и влаголюбив кострец / S. iliginosus L./

http://naturalnakuhnia.blogspot.com/2016/06/blog-post_23.html 

Ползи: Сред тях: премахване на топлината и токсините, диуретичично, унищожава камъни в бъбреците и сваля високо кръвно налягане. Листата на това растение могат да се използват като лекарство с химическо съдържание на сапонини, флавоноиди, алфа-лактуцерол, бета-лактуцерол, манитол, инозитол, силициев диоксид, калий, тараксастерол. Резултатите от изследвания, проведени от покойния проф. Д-р Сарджито от университета Gajah Mada, показват, че съдържанието на калий в отварата може да помогне за разтварянето на камъни в бъбреците.

Рецепти: билкова отвара:

Вземете две парчета сушени листа от полски кострец и след това ги запарете с чаша вода, за да пиете като чай. Тази вода за пиене се пие като лекарство. За един ден можем да пием до три пъти, докато изчезне бъбречният камък.

Мастит - Състав: 15 грама полски кострец се заливат с 2 чаши вода. Добавете мед на вкус, за да намалите горчивия вкус.

Начин на употреба: Сварете листата с докато от водата остане една чаша. Как да използвате: Добавете меда и пийте топло.

http://herbinfoindonesia.blogspot.bg/2015/01/tempuyung-sonchus-arvensis-cure-kidney.html

 

image

6.Котешка стъпка, черновръх (Clinopodium vulgare)

Снимка: Красимира Поповска

Наричат я още билката на Левски, защото още когато той бил свещеник, лекувал хората с нея от всякакви болести.Съдържавещество с успокояващо действие, стимулира силно регенеративните процеси на човешкия и животинския организъм, отразява се благоприятно на кръвоносната система, усилва съпротивителните сили.

Препоръчва се при:гинекологични заболявания, миома на матката, мастопатия на млечната жлеза, простата, бъбречнокаменна болест, отразява се добре на кръвоносната система, изчиства артериалните плаки и смущения в кръвоносната система, при високо кръвно налягане, стимулира регенеративните процеси на човешкия организъм, при ракови образувания, при гастрит, кожни заболявания, бемки, брадавици, екземи, пърхут и др.
Усилва съпротивителните сили, при нощно напикаване у деца, има антидиабетично действие.

Тук съм писала за нея:

http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2009/07/17/eniovski-bilki-koteshka-stypka-bilkata-na-levski.364981 

Изследване публикувано през 1999 година наблюдава антибактериалната активност на растението въз основа на неговите фитохимични характеристики.

Екстрактите от Clinopodium vulgare L. в етанол и пропилен гликол показват, че растението показва силно потискащо въздействие върху бактерии. Ефектите му се проявяват както върху грам-положителни, така и върху грам-отрицателни микроорганизми. Тези резултати са продукт на българска научна работна група и са ключови за по-нататъшни изследвания в търсене на възможности за използване на антибактериалните свойства във фармацията.

Оказва се, че водният екстракт на Clinopodium vulgare L.показва сериозна антитуморна активност in vitro върху човешки метастатичен меланом, епидермоиден карцином при ларинкса на човек и при миши лимфом.

https://www.sanat.io/bul/p/polzi_i_protivopokazaniia_ot_kotieshkata_stpka_bilkata_na_lievski_ec0f4806_a45c_4880_b769_c7a5e739fddb?fbclid=IwAR1n4IgXD0iyXlXALwOCMrMYHKjg1RLOeYxU4_imocVaSRnMuI9_mY3NBwQ

А това е една интересна статия, която споделих в блога си:

http://kasnaprolet9999.blog.bg/lichni-dnevnici/2015/02/18/v-pamet-na-levski-i-negoviiat-rod-na-apostoli-i-lechiteli.1339489

  image

7. Коча билка кавказка, коча трева кавказка (Napeta grandiflora)

Снимка: Вени Ангелова

Цъфти с тъмно сини до лилави цветове и има тъмно зелени листа.

Използва се като билка и подправка към салати, супи, сосове. Листата могат да се добавят към салати и придават изключителен вкус на месото. Индианците са ги слагали в лулите си, а пушенето им предизвиквало у тях лека еуфория, без вредни последици. Ползвали са се навремето за магии за предизвикване на щастие, любов и против уроки.

Действие: Нервоуспокояващо, прочиства белите дробове и матката, антиревматично, спазмолитично, стягащо, газогонно, седативно, изпотяващо и диуретично.
Приложение: листа и цъфтящи върхове се използват за лечение на горните дихателни пътища, астма, втрисане, грип, мигрена, разстроен стомах, главоболие, мускулни болки, ревматизъм и други ставни заболявания, липса на менструация, контузии, хемороиди и зъбобол.
Слабият чай от коча билка чай се използва за облекчаване на колики при бебета, безпокойство и нервност и е много полезна, тъй като действа леко успокоително за деца. Силният чай от нея облекчава треска при настинки и грип, както и успокоява стомаха, като предотвратява гадене и диария, често срещани при летните грипове. Приложна външно за изплакване, или добавена към водата във ваната, лекува кожни раздразнения. Коча билка е чудесно средство за ароматерапия и инхалации.

Тук съм показала как изглежда и най-красивите й братовчедки:

http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2010/07/22/kocha-bilka-koteshki-narkotik.580614


image

8.Коча билка обикновена, коча трева обикновена (Nepeta cataria),

Снимка: Цветелина Солбач

 

Цъфти с бели цветове, които са събрани в прешлени от класовидни съцветия. Тя се харесва най-много на котките и те могат да й се наслаждават с часове. Прилича много на ментата и е със сиво-зелени листа, има най-силно действие, в сравнение с останалите видове коча билка и се употребява при същите заболявания.

Коча трева се събира от юни до август. Отрязват се връхните стръкове на растението по време на цъфтенето, на около 25 см отгоре. Също така се събират листата от неотрязаната част и се добавят към стръковете. Коча трева се употребява от билколечителите от векове, като средство за лечение на колики, главоболие, треска, зъбобол, настинки и мускулни спазми. Билката е отлично средство за подпомагане на съня, като действието ѝ е подобно на това на валериана. Освен за подпомагане на съня дрогата се използва и при тревожност. Успокояващото действие на кочата трева се обуславя от съдържащия се в нея непеталактон, който действа като силно средство за успокояване на нервната система.

Българската народна медицина препоръчва коча трева като стимулиращо средство при главоболие, виене на свят, против диария, при възпаление и болки в стомаха и червата, при газове в стомаха и др. Пригответе чай от билката, като запарите 2 супени лъжици с 1 чаена чаша вряща вода. Прецедете изстиналата течност и е изпийте в рамките на деня.

Две чаени лъжици суха билка се заливат с 250 гр. кипяща вода, след 15 минути течността се прецежда и се изпива топла преди ядене или на глътки през пет минути при повръщане. Това може да се повтори 3-4 пъти дневно. При деца дозата е Ѕ чаша дневно, а при бебета 1 супена лъжица, разредена в мляко за бебета.

https://gotvach.bg/n8-44670-%D0%9A%D0%BE%D1%87%D0%B0_%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%B0

image

9. Кошутина маточолистна, голямо медуниче (Melittis melissophyllum)

Снимка: Илина Николова

Използват се връхните цъфтящи стръкове заедно с листата.

В народната медицина се използва при болки в стомаха и червата, неодостатъчна менстурация, пясък в бъбреците—2 чаени лъжички ситно нарязана дрога се залива с 1 чаена чаша вряща вода, оставя се да стои 1/2 час, след което се прецежда. При кожни възпаления, рани и други стопленият остатък след прецеждането се употребява за налагане.При болки в стомаха, може да се съчетае с джинджифил, подъбиче, ирис, калина и др.

https://bilki.bg/encyclopedia-bilki/golyamo-meduniche.html


image

10.Краставичка морска (Ecbalium Elaterium L)

Снимка: Божанка Гатева

Ако искате да се отървете завинаги от синузита, капките от сок на морски краставици ще ви помогнат, като ефектът ще се усети почти веднага. Морската краставица трябва да е узряла в средата на август. Узрялата краставичка при докосване отскача с пръскане на семенца и течност. Може да се събере с пластмасова чашка от кафе, за да не се губи съдържанието. Прецежда се и с капкомер от течността се сипва по половин пипетка в ноздра.

В борбата с коварния синузит инхалацията с морски краставички в комбинация с други билки е доказан лек. Пригответе разтвор, като нарежете на парчета 2 броя морски краставички. Към тях прибавете 5 зърна смлян черен пипер и 100 г изсушена дрога от Петльов гребен. Сместа се вари в 1 л вода и след това парите се вдишват с фуния през ноздрите. Процедурата се прави, докато изтече секретът.

https://gotvach.bg/n8-44399-%D0%9C%D0%BE%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%86%D0%B8

Отдавна ми е известно, че с нейният сок се лекува синузит, но като търсих информация в нета намерих в един форум нещо много интересно:

"Аз съм Мишела от Велико Търново. Преди няколко дена (3-4 дена) установих, че имам синузит. Тогава си спомних, че баба ми ми казваше, че морската краставичка го лекува. Отидох миналия ден при нея, тъй като в градината ги отглежда, капнах си 2 капки във всяка ноздра, или поне се предполагаше, че са ми ги капнали както трябва, но никакво действие. Вчера пак отидох и този път ми капнаха по 1 капка в ноздра, но усетих че добре ми ги капнаха. Почва се едно кихане, ама кихане - гледайте да кихате само през устата, за да се задържи максимално сока на морската краставичка в носа ви, когато решите, че не издържате повече изкихайте се през носа. Другото което, много е важно някой друг да направи цялата тази процедура с капването, защо може да се напръскате в очите докато се опитвате да си капнете в носа, за това когато започвате вземете две носни кърпички и ги сложете на очите за по-сигурно. Последствията могат да бъдат много лоши. Та... след като си капнах от това нещо, лееелееее... тече, ама тече ли гной, все едно съм пуснала чешмата леко да си тече За това си сложих на възглавницата една кърпа, за да ми е по лесно. При гответе се за една безсънна нощ, но синузитът почти изчезна (ЗА 1 ДЕН УСПЕХ НА ВСИЧКИ В БОРБАТА СРЕЩУ СИНУЗИТА, СЕГА РАЗБИРАМ, ЧЕ Е НАЙ- ГАДНО ОТ ВСИЧКОООООО....

За нея повече съм писала в този постинг :

http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2011/11/06/morski-krastavichki-dar-ot-moreto.847517

image

11.Красула (Crassula ovata) или така нареченото дърво на живота, сем. Дебелецови

Снимка: Невена Босилкова

То е широко разпространено саксийно цвете, има вид на малко дръвче, което в домашни условия стига до 1 м., но в естествените му местообитания може да достигне до 3 метра.
Дървото на живота може не само да краси дома ви, но и да ви излекува от често срещани заболявания, защото то притежава мощни антимикробни, противовирусни и антибактериални свойства. Отглеждано в къщи това растение пречиства въздуха в стаята, която се намира и зарежда живущите с енергия и сила. Лекува болки в ушите, преди да е станало тежко възпаление. Още при първите симптоми или болки, няколко капки от лист на Дърво на живота, успешно предотвратяват проблема. Това сподели с мен един от коментиралите този постинг и за това го добавям .
Сокът от листата на това дърво на живота успешно се борят още с премахването на херпес, мазоли, лекуват изгаряния и порезни рани, болки в ставите и мускулите, враснали нокти, хемороиди и ухапвания от насекоми.

За него повече съм писала в края на този постинг: http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2009/10/28/debela-mara-poznavame-li-ia-dobre.424440

image

12.Кримски чай (Sideritis syriaca L.)

Снимка: Димитър Боршуков

В България видът е бил разпространен в Странджа, около Малко Търново. Прилича на мурсалския чай, с който са от едно семейство.Включен е в Червената книга на България – категория „Застрашен”.
Кримският чай има антиоксидантен ефект и съдейства за намаляване на риска от редица ракови заболявания, от високо кръвно, атеросклероза, сърдечен инфаркт и мозъчен инсулт. Напитката е известна и като “странджанска виагра” заради доказаните й качества на естествен стимулант на мъжката потентност. 

Чаят укрепва имунитета и действа ободряващо.Начинът на приготовление е както на мурсалския чай.
Специалистите по развъждане на мурсалски чай съветват да варите 5 минути 20 стръка чай в 4 л. вода. Оставете да изстине и пийте като студен чай – без подслаждане 15 минути преди хранене 3 пъти дневно. Друг вариант е сутрин и вечер са вари по 1 стрък от билката в 250 мл. вода. А още една изпитана рецепта гласи, че 3 супени лъжици от билката се варят 3 минути в 1 литър вода и отново се пие преди ядене. Тук съм писала повече за него:

http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2013/03/15/krimski-chai-bilkata-na-mladostta-raste-i-okolo-pomoriiskoto.1064646

image

13.Кукувича прежда(Cuscuta europaea L.)

Снимка: Галина Василева

Кукувичата прежда е едногодишно безхлорофилно паразитно растение, увиващо се около гостоприемника и прикрепващо се чрез смукала. Стеблото е жълтеникаво или червеникаво. Листата са редуцирани до дребни люспи. Цветовете са събрани в сбити приседнали главести съцветия.

Кукувичата прежда има установено пургативно, диуретично, болкоуспокояващо действие.Кукувичата прежда се използва предимно като лаксативно, диуретично и болкоуспокояващо средство, а в тибетската медицина - и за кръвоспиране. В Германия билката се прилага при стомашно-чревни заболявания след направени проучвания на немски учени. Външно кукувичата прежда се използва за бани при кожни заболявания.

Начин на приложение на кукувичва прежда

Отварата от кукувича прежда - 5 г дрога на 200 г вода, се пие по 1 супена лъжица 3 пъти дневно.Същият декокт се употребява и външно.

https://bilki.bg/encyclopedia-bilki/kukuvicha-prezhda-strak-25gr.html

Кукувичата прежда (Cuscuta europaea) е паразитно пълзящо растение, което принадлежи към семейство Convolvulaceae. Билката се използва в арабската медицина от векове.

Използва се за облекчаване на следните заболявания: стомашно-чревни заболявания;

дисменорея (болки по време на менструация);зъбобол; жълтеница; запек, хемороиди;затруднено уриниране; кръвоизливи;остеопороза;метеоризъм.

Паста от кукувича прежда оказва добър ефект при сърбеж, косопад и пърхот. За приготвяне на пастата е нужно билката да се стрие и да се смеси със сусамово масло. Проучвания са установили, че екстрактът от семена на Cuscuta europaea може да подобри костната плътност и ускори процесите на ремоделиране на костта и хиалинния хрущял.

Още за Кукувича прежда(Cuscuta europaea) | Ботаника от Framar.bg: https://medpedia.framar.bg/%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/%D0%BA%D1%83%D0%BA%D1%83%D0%B2%D0%B8%D1%87%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B0

image

14.Кукуряк миризлив (Helleborus odorus)

Снимка: Божанка Гатева

Той е добре изучен и се използва във фитотерапията. Той принадлежи на голямото Лютичево семейство-Helleborus от рода Raununculaceae. Това семейство наброява 17 вида и 7 подвида. Те растат в Южна Европа, Турция, Русия и Китай. Много разпространени са и няколко градински хибрида, получени като кръстоска между два от основните видове.

Употребяват се коренът с коренището на растението, които се изваждат през февруари-март месец при появата на първите листа. Събирането им може да се случи и в края на лятото и началото на есента след узряване на плодовете на кукуряка.

Кукурякът притежава диуретично, слабително и успокояващо нервната система действие. Усилва сърдечната дейност, засилва съкращенията на сърдечния мускул и забавя сърдечната честота.Кукурякът е силно токсичен, поради това не се използва в практиката за вътрешна употреба. Използва се под лекарски контрол при следните заболявания: плеврит, кашлица, хемороиди, жълтеница, сърдечна недостатъчност, застойни процеси в организма, жълтеница. В народната медицина намира приложение още при туберкулоза и възпалителни заболявания на нервната система.

Външно се употребява при косопад, пърхот, за укрепване и растеж на косата, при гнойни рани, гнойни пъпки по клепачите. Отвара от коренища с дървесна пепел се предлага за прием при раково заболяване.

Още за Кукуряк, Миризлив кукуряк, Кукурек (Helleborus odorus) | Ботаника от Framar.bg: https://medpedia.framar.bg/%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/%D0%BA%D1%83%D0%BA%D1%83%D1%80%D1%8F%D0%BA-%D0%BC%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%B7%D0%BB%D0%B8%D0%B2-%D0%BA%D1%83%D0%BA%D1%83%D1%80%D1%8F%D0%BA-%D0%BA%D1%83%D0%BA%D1%83%D1%80%D0%B5%D0%BA

 

Моята свекърва навремето е излекувала сестра си от рак на дебелото черво със следната билкова рецепта:В 1.2 л. кипяща вода се слагат 2 равни кафени лъжички дървена пепел/изгарят се дърва и пепелта се пресява/ да ври 2-3 мин. и захлупено се оставя да пренощува. На сутринта се прецежда бистрата вода-получава се около 1 литър течност /около 200 мл. остава в пепелта/. В тази течност от 1 литър се слагат 2 равни кафени лъжички корени от кукуряк / изсушени и счукани-берат се през м.май/ и 1 равна кафена лъжичка корени от лечебен ранилист / изсушени и счукани-берат се през м.октомври/, след което се слага сместа да ври на слаб огън, до като остане 0.5 литра течност. В отделен съд се слага 0.5 литра вода от чешмата да заври и се прибавя към течността от билката, за да стане отново 1 литър, като след това ври още 2-3 мин. и се сваля от огъня - оставя се похлупено да пренощува. На сутринта се прецежда в две тъмни шишета по 0.5 литра. Държи се на хладно и тъмно, но не в хладилник.

Употреба: Взема се от отварата 4 пъти в денонощието по едно пеницилиново шишенце на 6 часа, половин час преди ядене: Сутрин в 6 часа; Обяд в 12 часа; След обяд в 18 часа; През нощта в 24 часа.Взема се най-редовно най-малко 7 месеца, след това може да се почине 1 месец и отново още толкова. След това може да се пие всяка година, есен, зиме и пролет, а през лятото се почива. Ефекта от лекарството се чувства третия месец.

Тук съм писала повече за него и братовчедите му:

http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2012/03/14/kukuriakyt-svetyl-znak-na-probudenata-prolet.920697

image

15.Кучешко грозде червено (Solanum dulcamara)

Снимка: Галина Христова

То е катерлив полухраст. Растението е известно още и с наименованието нощна сянка, куче грозде и развалниче. Solanum dulcamara се отличава с голо или почти голи стебло, достигащо до два метра. Листата на растението са обратно яйцевидни. Цветовете са със средна големина. Венчето е лилавеещо.Плодът е обагрена в червено сочна ягода, в която са скрити множество семенца. Червеното кучешко грозде се среща най-вече из влажни местности докъм хиляда метра надморска височина. Цъфти в периода юни-август и плодоноси през юли-октомври.

Червеното кучешко грозде е добре известно в народната медицина от векове. Плодните дръжки на растението се ползват за направата на отвари, имащи диуретично, противовъзпалително и потогонно действие. Високо ценен е и слабителния ефект на билката. От нея също така се правят и компреси, с които се успокоява възпалена и наранена кожа.

Червеното кучешко грозде е с доказан ефект при кашлица, задух, ревматизъм, плеврит, треска. Според народните лечители дрогата действа благоприятно още при невралгии, изкълчване, болезнена менструация, диария, воднянка, проблеми с пикочния мехур, сифилис, подагра, лишеи, краста и др.

https://gotvach.bg/n8-63149-%D0%9A%D1%83%D1%87%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%BE_%D0%B3%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%B4%D0%B5

 

Червеното кучешко грозде е познато на народите като лекарствена билка още от средните векове, употребявано външно при кожни заболявания и изриви, сърбящи кожни екземи и възпаления, при простудни заболявания за налагане. Счуканите във вид на каша пресни листа и плодове с дървено масло се употребяват в нашата народна медицина за налагане на циреи, отоци, рани от изгорено, маясъл. Нашата народна медицина употребява билката и при възпаления на пикочния мехур, диарии и др.: по 1 чаена лъжичка стрита на прах билка (около 3 г) се вари 10 минути със 150 г вода и след изстиване се прецежда. Взема се по 2 чаени лъжички на ден (доза за седем дни). Винаги се употребява под наблюдение и контрол на лекаря.

https://bilki.bg/encyclopedia-bilki/cherveno-kucheshko-grozde.html?fbclid=IwAR0f-ATBYjv9c25wG2W1OZWojF42OmWTMYzC3jY-hLCE3QrthbaD-TFXSh4


image

16. Кучешко грозде черно (Solanum nigrum)

Снимка: Ма Ра Ки

Тo е едногодишно тревисто растение, високо до 60-70 сантиметра. Черното кучешко грозде се отличава с последователни зелени листа. Цветовете са сравнително дребни. Венчелистчетата са обагрени в бяло, а прашниците - в жълто. Плодът представлява кълбеста ягода, обагрена в черно.

 

Solanum nigrum е източник на томатидин, глюкоалкалоиди, соламарин, глюкозиди — солацеин и соланин и др.Същото като червеното кучешко грозде Solanum nigrum присъства в народната медицина вече столетия наред. Според знахарите растението действа отпускащо, дезинфекциращо, болкоуспокояващо и диуретично. Ето защо черното кучешко грозде се употребява за справяне с тревожност, депресии, невралгии и др. Народната медицина предлага и рецепти с черно кучешко грозде. Една от тях препоръчва узрелите зрънца на растението да се използват като средство за лекуване на циреи, обриви и гнойни рани. За да забъркате мазилото, ще трябва първо да смачкате добре няколко узрели зрънца от билето и да ги смесите със слънчогледово олио. Получената субстанция може да се използва за налагане на проблемните зони.

Действа ефикасно още при гърчове, главоболие и кожни заболявания. Растението помага при циреи, псориазис, охлузвания, екземи, обриви и др. Отвари от него се прилагат и при сърбеж около ануса. В миналото извлеците от него са се използвали и като сънотворно.

https://gotvach.bg/n8-63149-%D0%9A%D1%83%D1%87%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%BE_%D0%B3%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%B4%D0%B5

 

Части на растението могат да бъдат силно токсични за животните и хората. Зелените плодове и листа на черното кучешко грозде са отровни. Въпреки това зрели плодове и варени листа на хранителни видове се използват като храна в някои части на света, както и в традиционната медицина. Черното кучешко грозде е важна съставка в традиционните индийски лекарства. S. Nigrum е широко използвано растение и в източната медицина, където се смята, че е антитуморогенно, антиоксидантно, противовъзпалително, хепатопротективно, диуретично и антипиретично вещество.

Черното кучешко грозде се отличава с успокоително, дезинфекциращо и противоспазматично действие. Намира приложение при заболявания като епилепсия, гърчове, психични патологии, главоболие, гастрит и ентерит. За външно приложение се използва при ревматизъм, псориазис, невралгии.

Още за Черно кучешко грозде (Solanum nigrum) | Ботаника от Framar.bg: https://medpedia.framar.bg/%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/%D1%87%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%BE-%D0%BA%D1%83%D1%87%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%BE-%D0%B3%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%B4%D0%B5

Плодовете на черното кучешко грозде са използвани още от Хипократ за лечение на нощни полюции, а от Диоскорид - за лечение на гастрити и болки в сърдечната област. През XIII век пресният сок от плодовете на тази билка се използва като успокояващо и сънотворно средство. Приема се, че черното кучешко грозде действа като беладоната, но действието е много по-слабо. Прилага се при неврози, припадъци и др. Според изследователи на свойствата на тази билка активната й съставка - соланин, действа като отрова на нервно-мускулната плочка на скелетните мускули, като предизвиква парализа на крайниците. Освен това има и анестезиращо действие. Много автори твърдят, че отварата от черното кучешко грозде действа аналгетично. Те установяват при болни със стомашно-дуоденални оплаквания обезболяващо и успокояващо действие, което сравняват с действието на кокаина, на хлороформената вода и на калциевия бромид. Други учени прилагат черното кучешко грозде като диуретично и лаксативно средство. Външно отварата от плодовете и листата на черното кучешо грозде се използва за успокояване на сърбежите и възпалителния процес при екземи, псориазис и сърбеж около ануса. Наши учени, изследвали билката през четиридесетте години на миналия век, считат черното кучешко грозде за противовъзпалително действащо.

В големи дози черното кучешко грозде е силно отровно: предизвиква повръщане, диария, кома.

Затова задължително се посочва: Да се прилага само по лекарско предписание и под лекарски контрол!

https://bilki.bg/encyclopedia-bilki/cherno-kucheshko-grozde.html

 

image

17.Къпина (Rubus fruticosus)

Снимка: Стела Ташева

С лечебна цел се използуват листата (Folia Rubi fruticosi) и корените (Radiax Rubi fruticosi). Листата се събират през лятото, а корените — от септември до ноември.
Действие:Запичащо,кръвоспиращо,противовъзпалително.
Приложения:
•листа и корени - при диария, гастрит, обилна менструация, бяло течение, леки форми на захарен диабет, разширени вени;
•външно листата - възпаление на лигавицата на устата, кървене на венците, хемороиди;
•плодовете - при простуда;
В българската народна медицина листата се използват при кръвохрачене, продължителна и силна менструация, водянка, колит.

Начин на приложение:

Вътрешно - 2 супени лъжици от листата се заливат с 500 мл вряща вода вода и се запарват 5 мин. Пие се по 1 винена чаша преди ядене, 4 пъти дневно. От корените 1 суп.л. се заливат с 500 мл вряща вода вода, след което се варят 10 мин. Пие се по същия начин след изстиване.

Външно - Извлек от листата се дава за гаргара при възпаление на гърлото и за жабурене при зъбобол. Корените се прилагат за бани при разширени вени. Използва се запарка или отвара от листата или плодовете, която се приготвя от 6—10 г листа или 15—20 г плод на 500 см3 вряща вода. Предпочита се отварата от листата. Тя може да бъде използувана и за гаргара.

Тук съм писала повече за нея:

http://kasnaprolet9999.blog.bg/hobi/2010/02/22/gorski-plodove-kypina-vkusna-vylshebnica.498209 

Сокът от къпина помага при колит, бронхит, грип, диария, дори при някои гинекологични неразположения. Чаят от листа действа благотворно при състояние на невроза.

Още за Къпина (Rubus fruticosus) | Ботаника от Framar.bg: https://medpedia.framar.bg/%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0/%D0%BA%D1%8A%D0%BF%D0%B8%D0%BD%D0%B0

 

image

18.Къклица (Agrostemma githago)

Снимка: Вени Ангелова 

Стъблото ѝ е покрито с прилегнали сивкави власинки. То е изправено, обикновено неразклонено или на върха вилужно разклонено, до 1 м високо.

Листата на растението са линейни или линейно - ланцетни, до 10 см дълги, до 1 см широки, заострени, сивоплъстени от прилегналите власинки, на върха заострени, разположени срещуположно по възлите на стъблото, приседнали. Цветовете са сравнително едри, разположени на дълги дръжки поединично на върха на стъблото, на разклоненията му или по пазвите на някои горни листа. Чашката е петделна, тръбесто звънеста, стеснена в горната си част, с 10 ципести бразди, грубо влакнеста, в горната си част със заострени дялове. Венчелистчетата са тъмно до светловиолетови, по - къси от чашечните дялове.

С медицински цели се употребяват надземната част и семената на къклицата. Надземната част се бере от май до юли, а плодът - от юли до август. Отрязва се цялата облистена част на стъблото по време на цъфтене. Къклицата притежава противобактериално и противонасекомно действие. Прилага се при глисти, тения, диария, болки в стомаха и червата.

Нашата народна медицина прилага свежите листа външно за налагане върху рани, а също и против хемероиди, циреи и др. Пригответе отвара от къклица, като сварите 1 кафена лъжичка от дрогата за около 5 минути в 600 мл вода. Прецедете течността и приемайте по 50 мл на ден преди хранене.

Накиснете 1/3 чаена лъжичка счукани семена от къклица в 250 мл кипяща вода и оставете сместа за 2 часа на топло място. Прецедете и приемайте по 70 мл вечер преди лягане като сънотворно средство.

Руската народна медицина предлага и друга рецепта с къклица: Пригответе извлек от къклица като накиснете 1 чаена лъжичка смачкани семена в 500 мл ракия. Оставете сместа така 14 дни, след което прецедете. Приемат се по 30 мл вечер преди лягане при проблеми със съня, както и като средство против глисти.

Руската народна медицина препоръчва следния мехлем с къклица против акне: Смесете 1 чаена лъжичка семена на прах със 100 г мед, разбъркайте добре и оставете три дни на хладно място. След това нанесете мехлема по засегнатите места

Пресните листа от къклица се налагат локално при хемороиди, циреи и труднозарастващи рани.

https://gotvach.bg/n8-44879-%D0%9A%D1%8A%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B0

 image

19.Кървавиче обикновено (Persicaria bistorta), синоними Polygonum bistorta, Bistorta major

Снимка: Елена Нанкова

 

Използват се коренищата, които се изкопават след узряване на семената, през септември и октомври.

Вътрешно се приема при холера, кръвоизливи в стомаха или червата, болки в стомаха, възпаление на пикочния мехур, колит, дизентерия, диария, катар на стомаха, обилна менструация, микомембраноза, бяло течение при жените и семетечение при мъжете. Външно се прилага за промиване на рани, вагинални промивки и за заякване на венците. Гаргара се прави при възпаление на сливиците, гърлото или устата.

Запарка се приготвя от 2 чаени лъжици, които се заливат с 250мл вряла вода и се оставят да киснат 20 мин. Прецежда се и се изпива на няколко пъти за един ден. За външно приложение 4 чаени лъжици се заливат с 250мл вряла вода и с отварата се правят гаргари или компреси. При екземи сока от корените се смесва със свинска мас (1:2) за получаването на крем.

https://izdrave.com/%D0%BA%D1%8A%D1%80%D0%B2%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%87%D0%B5-polygonum-bistorta/

 

image

20.Кървавиче , свиларка (Lychnis coronaria), сем. Карамфилови (Caryophyllaceae), синоними : Agrostemma coronaria и Agrostemma tomentosum hort.

Снимка: Иванка Транкарова

Многогодишно растение високо 30 – 100 см, гъсто бяло влакнесто или бяло копринесто. Стъблото изправено, в горната си част вилужно разклонено, в долната си част гъстолистно с приосновна розетка и нагоре с по-редки листа. Листата овално ланцетни до линейно ланцетни, заострени. Цветовете почти единични, с дълги дръжки. Чашката 15 - 20 мм дълга, влакнеста, с 5 нееднакви зелени надлъжни жилки; чашечните зъбци ланцетни, 5 - 7 мм дълги, извити надясно. Венчелистчетата червени или по изключение розовочервени или бели. Петурата цяла или слабо врязана на върха, израстъците на коронката двуделни, остри.

Дала съм подробно описание, защото често се бърка с къклицата, но около цвета няма дълги прицветни листчета, както при нея , а стеблото и листатана свиларката са сребристо сиви.

  

За медицински цели се използват листа и трева.Корените съдържат захароза галактозиди.Надземната част съдържа въглехидрати, флавоноиди. Листата съдържат сапонини, кумарини, танини.

Натрошени пресни стъбла с листа, листата се използват локално за лечение на мазоли, брадавици.

http://www.original-flowers.ru/medicine/view.php?id=229

 

Съгласно проведени фармацевтични изследвания върху растенията от семейство Карамфилови, Свиларката се използва се за лечение на проказа, диария, заздравяване на порязвания и възпалени рани; корен- показва хепато-протактивна функция.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5481791/

 

 

Повече за използването на тези билки може да научите в моят профил във фейса, където съм направила албум с тях и в коментар под всяка снимка има много инфо и още снимки от дадения вид билка :

https://www.facebook.com/profile.php?id=100001601692108&sk=media_set&set=a.2118905674839468&type=3

image

Това е колаж от тези билки, направен от Нети Дамянова, админката на публичната група "Тайната на билките" във фейса.

 

Който го влече да идва при нас, вече сме около 35 700 човека.

https://www.facebook.com/groups/1830831407232538/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Гласувай:
11



1. wonder - Благодаря ти! :))) Винаги чета с ...
18.02.2021 18:13
Благодаря ти! :)))
Винаги чета с интерес постингите ти за билките - най-прекрасните Дарове на Природата.
И много неща прилагам на практика, учейки се от Теб!
цитирай
2. kasnaprolet9999 - Благодаря ти! :))) Винаги чета с ...
18.02.2021 18:30
wonder написа:
Благодаря ти! :)))
Винаги чета с интерес постингите ти за билките - най-прекрасните Дарове на Природата.
И много неща прилагам на практика, учейки се от Теб!

Направи си и извлек от кокичета, сега прибавих снимка на буркана.Помага за обезболяване на затиснати нерви, както и при парези от различно естество. В нашата група едно момче се похвали, че с него е оправил крака на баща си, който след падане се е обездвижил от притиснат нерв от прешлен на гърба. Човек не знае какво може да го сполети, трябва да сме подготвени.Поздрави!!
цитирай
3. palada - Благодаря!
19.02.2021 10:53
Много полезна информация! Билките са ни дар от Бога и е хубаво, даже и наложително да ги познаваме. Харесва ми тази поредица подредена под азбучен ред! Благодаря от сърце! Чакам следващите!
цитирай
4. kasnaprolet9999 - Благодаря. Те в групата албумите ...
19.02.2021 19:51
Благодаря. Те в групата албумите отдавна са готови, ако нещо ви интересува погледнете там в секция албуми. Тук ги подреждам по друг начин, за да се поместят в един постинг най-важното за всяка от тях.
palada написа:
Много полезна информация! Билките са ни дар от Бога и е хубаво, даже и наложително да ги познаваме. Харесва ми тази поредица подредена под азбучен ред! Благодаря от сърце! Чакам следващите!

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: kasnaprolet9999
Категория: Лични дневници
Прочетен: 15319236
Постинги: 846
Коментари: 16439
Гласове: 41664
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031